Duurzame kledingkast
Eerste hulp bij koophonger! 8 tips om bewuster kleding te kopen

Eerste hulp bij koophonger! 8 tips om bewuster kleding te kopen

Grote kans dat je het gevoel van koophonger wel kent. Je wilt iets kopen. Gewoon iets moois voor jezelf, omdat het kan. Veel mensen hebben er momenteel last van. Niet zo gek: het nieuwe modeseizoen is begonnen, de overgang van jaargetijden maakt ons onrustig en de nieuwe collecties vliegen je om de oren. Knappe influencers met ogenschijnlijk perfecte levens verlekkeren je met de mooiste outfits. In de winkelstraten vliegen prachtig ingerichte etalages je om de oren. Newsletters schreeuwen: KOOP DIT!

 

Oei, verleidelijk. En helemaal niet goed voor zowel je portmonnee, je eigen gemoedsrust als je impact op de planeet. Wat moet je met al die intense driften? En hoe kun je jezelf trainen om bewuster kleding te kopen? Met deze 7 tips kom jij het seizoen zonder mentale kleerscheuren door!

 

 

 

 

 

 

Iedereen heeft er wel eens last van: koophonger. Ook ik nog steeds, zelfs na vijfenhalf jaar vól in de duurzame mode duiken. Het wordt ons ook niet gemakkelijk gemaakt. De consumentenpsychologie kent onze zwakke plekken. Verleidingen zijn in het digitale tijdperk overal. Die korte dopamineshots na een nieuwe aankoop voelen even fantastisch. Psychologisch gezien werkt het ontzettend prikkelend om iets nieuws te hebben: het leidt tot opwinding en daarmee meer prikkeling dan iets dat je al langer hebt. Hoewel we het niet graag toegeven, willen we ergens bij horen. Met wat we kopen, geven we vorm aan onze identiteit. En als je omgeving veel koopt, zul jij dat ook sneller doen.

8 tips tegen koophonger: zo leer je om bewuster kleding te kopen

 

In een wereld waarin we continu gek worden gemaakt, zal je koophonger misschien nooit helemaal weggaan. Maar gelukkig is het wél gemakkelijk om jezelf te trainen om een bewustere koopmindset te ontwikkelen. Inmiddels heb ik in mijn eigen duurzame modereis veel geleerd over bewuster consumeren. Dit zijn mijn 8 beste tips:

 

 

1. De beste tip tegen koophonger: vermijd koopprikkels

 

Een open deur, maar o zo vaak vergeten: ban verleidingen zoveel mogelijk uit je leven. Ze zijn een grote bron van het opwekken van verlangens en zorgen ervoor dat je je sneller met anderen gaat vergelijken. Die influencer, dat superknappe model in die campagne… perfecte plaatjes (onthoud het zijn pláátjes en niet de werkelijkheid!) kunnen ons helemaal gek maken. Dus:

 

1. Schrijf je uit voor e-mail nieuwsbrieven van merken.
2. Vermijd winkelstraten.
3. Denk goed na over wie je volgt op social media en wat die persoon bij jou losmaakt.
4. En wees je bewust van de invloed van de mensen met wie je omgaat. Als je jezelf in een sociale omgeving plaatst met mensen die het normaal vinden om veel te shoppen, is het moeilijker om je oude gedrag vaarwel te zeggen.

 

 

2. Koop niet on the spot

 

Spreek met jezelf af dat je (in principe) nooit on the spot koopt. Want praktisch altijd als je iets koopt in het moment, is het iets dat je eigenlijk niet nodig had, anders had je het al wel eerder gekocht. Openstaan voor on the spot kopen zorgt ervoor dat je sneller zult toegeven aan verleidingen.

 

Oké, toegegeven, met shoppen in fysieke vintage winkels is dat natuurlijk een enorme uitdaging: je loopt tegen iets aan dat one of a kind is en na jouw winkelbezoek misschien wel weg kan zijn. Vooruit, daar geef ik je een joker voor. Maar blijf goed nadenken en stel jezelf echt de vraag: is dit echt een verrijking voor mijn garderobe?

 

 

 

 

3. Werk met een wishlist

 

En dan komen we bij het volgende punt: probeer zoveel mogelijk met een wishlist te werken. En doe dit echt, want het heeft zoveel voordelen. Een wishlist helpt je om…
• beter na te denken voordat je iets koopt. Je geeft jezelf bedenktijd en kan zo overwogen een keuze maken.
• inzichtelijk te maken welke items echt een aanvulling zijn op je garderobe.
• te prioriteren en niet alles tegelijk te kopen.
• bewuster je geld uit te geven en jezelf te stimuleren om eerder te sparen voor een perfect en misschien wat duurder item.

 

Probeer items minimaal een maand op je wishlist te houden. Zelf werk ik met een globale wishlist waar items soms veel langer op staan. Zo ben ik al drie jaar gék op de Neil Boots van Aeyde, één van mijn favoriete slow fashion schoenenmerken. Misschien ga ik ze dit jaar eindelijk kopen.

 

 

Meer tips over hoe je jouw koophonger psychologisch kunt verminderen? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels schreef eerder voor When Sara Smiles een artikel met de beste psychologische tips!

 

Een No Buy Challenge: hoe houd je dat psychologisch een halfjaar vol?

 

 

 

4.  Kijk naar merken met core collecties

 

In het verlengde daarvan heb ik een tip voor je die je ook veel rust kan geven: probeer zoveel mogelijk te kopen bij merken die met een Core Collectie  werken. Dat is een basiscollectie – het tegenovergestelde van werken met seizoenscollecties en vaste salemomenten) met tijdloze stuks die meerdere seizoenen in de collectie blijven. Dat heeft een groot voordeel voor jou. Je hoeft tenslotte niet bang te zijn dat je te ‘laat’ bent en een item alweer uit de collectie gaat en kunt goed en lang nadenken voor je aankoop. Daarnaast heeft deze manier van werken ook nog andere duurzame voordelen. Zo worden Core producten vaak beter doorontwikkeld en pas gelanceerd als ze perfect zijn, er ligt tenslotte geen tijdsdruk op. Dat heeft ook weer een gunstige uitwerking op de arbeidsomstandigheden van de makers: doordat er niet met ‘standaard’ modeseizoenen wordt gewerkt, ligt er een lagere druk op deadlines.

 

Een paar van mijn favoriete Core Collectie merken: Teym, Unrecorded en Organic Basics voor perfecte basics. Kuyichi voor duurzame jeans met prachtige fits. Kijk bij Atelier Félie voor heerlijke zwierjurken. Die vind je ook bij Lovely Lane, net als de mooiste wijde flared jeans. Alohas is een prachtig merk voor schoenen, net als Aeyde. En kijk eens bij Babaa voor de mooiste knits. Ook Filippa K en Armedangels werken met een groeiende Core Collection.

 

 

Meer merken met een Core Collectie ontdekken? De Grote Eerlijke Merkenlijst zit er vol mee (zorg dat je het kopje ‘Core Collectie’ aanvinkt’)! Bekijk ‘m hier:

 

De Grote Eerlijke Merkenlijst

 

 

 

5.  Ken jezelf (en je stijl en je leven)

 

Wees je bewust van jouw persoonlijke stijl en hoe je je dagelijkse leven invult. Zo kun je beter bepalen welke aankopen daar een waardevolle sleutelrol in spelen. Voor de indeling van jouw kast maakt het nogal uit of je een kantoorbaan hebt, veel uitgaat, altijd op de fiets op de fiets zit of in je vrije tijd veel in de natuur te vinden bent.

 

In dit artikel lees je meer tips om erachter te komen wat goede key-items voor jou zijn, en welke kritische vragen je jezelf kunt stellen voordat je iets koopt.

 

 

6.  Word je bewust van je verlangens en valkuilen

 

Ook is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke koopvalkuilen. Een aantal veelgehoorde koophonger-losmakende categorieën:

 

1. Je bent gevoelig voor het gevoel van een goeie deal maken in de sale.
2. Zodra je jezelf slecht voelt of wilt belonen, ga je kopen.
3. Als je een kortingscode te pakken hebt, móet je daar iets mee.
4. Als een influencer of vriendin het heeft, wil jij het ook hebben.
5. Je bent gevoelig voor veiligheid en herhaling: je hebt tien bijna dezelfde jeans of Bretonse strepenshirts in je kast liggen.
6. Je doet veel te snel impulsaankopen in de stad.
7. Je koopt veel te vaak leuk-voor-erbijtjes. Die vervolgens altijd achterin de kast belanden, omdat je er éigenlijk niet heel gelukkig van wordt.

 

Probeer de komende tijd bij jezelf te analyseren waar jij het meest gevoelig voor bent. Welke situatie roepen de meeste koophonger bij je op? Als je hier meer over wilt leren, lees dan het artikel in het oranje blok.

 

 

 

 

 

 

7.  Besef dat geluk vanbinnen ziet en onmogelijk gekocht kan worden

 

Ik heb één zin voor je die je vanaf nu altijd in je achterhoofd moet houden als je koophonger voelt. Bij mij zorgt-ie er al jarenlang voor dat mijn verlangens op zwakke momenten in één klap wegvallen: wie tevreden is, heeft altijd genoeg (uit de Daodejing, door Lao Tze, een grote inspiratie!).

 

Zo ís het ook. Welke van bovenstaande tactieken je ook toepast, ze zijn niks waard als je niet beseft dat geen enkele aankoop voor meer diepgaand levensgeluk gaat zorgen. Geluk komt tenslotte niet voort uit het vermeerderen van je bezit, maar het verminderen van je verlangens. Het sleutelwoord: tevredenheid. Want wat hebben we het eigenlijk goed. Wat mogen we dankbaar zijn dat we überhaupt een kast vol mooie kleding hebben waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Laten we wat meer bezig zijn met wat we al wél hebben. Vertel jezelf dit zinnetje op moeilijke momenten. Succes gegarandeerd.

 

 

8.  Doe eens een No Buy Challenge

 

Van 1 januari tot 1 juli 2021 kocht ik samen met 7500 modeliefhebbers een halfjaar geen kleding. Deze No Buy Challenge was een groot succes en voor veel deelnemers life changing. Geloof me: jezelf dwingen om een periode lang níks te kopen doet veel met je. Het brengt je rust: je hebt een keuze gemaakt en ‘hoeft’ dus niks meer met koopprikkels. Het maakt je veel creatiever en dankbaarder voor wat je al hebt. Je ontdekt nieuwe manieren om het dopamineshot na een aankoop na te bootsen, denk bijvoorbeeld aan kleding huren of ruilen.

 

Wil je ook een No Buy Challenge beginnen? Check dan het Instagramaccount (@thenobuychallenge) voor heel veel inspiratie en lees dit artikel.  Probeer het eens, je kunt het zo simpel of gek maken als je wilt.

 

 

__________

 

Fotocredits: Nanushka Spring 2021 collection

 

__________

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂